Meillä on kodeissamme paljon tavaroita – eritoten sellaisia, jotka voisivat olla poissa näkyvistä. Tavaraa kertyy joka vuosi vain enemmän ja enemmän, minkä myötä tarvitaan monia erilaisia tilaratkaisuja esimerkiksi esineiden ja vaatteiden sijoittamiseen. Yksi ratkaisu on ostaa erilaisia lipastoja. Lipastot soveltuvat lähes mihin tahansa huoneeseen, olipa kyseessä sitten makuuhuone, olohuone tai vaikkapa eteinen. Tyylikkäät lipastot ovat erittäin käytännöllisiä ja yhtä lailla myös kauniita sisustuselementtejä.

Kuinka valita lipasto?

Kauppojen valikoima on pullollaan lipastoja – niin suuria kuin pieniä, ja ne on valmistettu erilaisista materiaaleista, kuten esimerkiksi puusta tai metallista. Lipastovalikoima on valtava, eikä olekaan ihme, että sopivan lipaston valinta voi tuottaa vaikeuksia. Osa lipastoista on suunniteltu pienemmälle tavaramäärälle, kuten esimerkiksi televisiotasoiksi tarkoitetut lipastot. Toisaalta on olemassa myös useamman laatikon lipastoja, joissa on käytännöllistä säilyttää esimerkiksi sukkia, sukkahousuja, housuja ja muita vaatteita.

Löytääksesi suuresta valikoimasta juuri omiin tarpeisiisi sopivan lipaston, on sinun ensin mietittävä, mihin aiot sitä käyttää. Jos tarvitset lipaston vain televisiolle ja muutamalle kirjalle tai valokuva-albumille, voi lipasto olla matala, eikä siinä tarvitse olla niin paljon laatikoita tai hyllyjä. Jos taas etsit lisätilaa vaatteiden säilyttämiseen, ei matala lipasto todellakaan riitä. Sen sijaan kannattaa etsiä malleja, joissa on useita hyllyjä, laatikoita ja kaappeja, joissa voit säilyttää kaiken tarvitsemasi. Voit valita lipaston koon riippuen siitä, kuinka paljon säilytettävää tavaraa sinulla on. Eri mallisten ja eri tyylisten lipastojen lisäksi niitä on saatavilla useassa eri koossa. Pohdi, kuinka suurelle määrälle vaatetta tai muuta tavaraa tarvitset säilytystilaa ja valitse lipasto sen perusteella. Pidä kuitenkin mielessä, että mitä monimutkaisempi lipasto, sitä vaikeampaa sen kokoaminen voi olla.

Lipastojen tulee sopia koko sisustukseen

Nyt, kun olemme tutustuneet lipaston valitsemisen käytännölliseen puoleen, on syytä miettiä myös sen yleisilmettä. Jos olet ostamassa lipastoa uuteen kotiin, jota vielä kalustat, muista, että lipaston tulee sopia myös muuhun sisustukseen. Sen ei ole tarpeen olla täsmälleen samanlainen kuin muut valitsemasi huonekalut, mutta sen on oltava sopusoinnussa muun sisustuksen kanssa. 

Hieman vaikeampaa on lipaston valitseminen jo kalustettuun huoneeseen, koska valintaasi voi rajoittaa se, että joudut etsimään väriltään ja yleisilmeeltään lipaston, joka sopii jo olemassa olevaan kalustukseen. Klassinen valkoinen, musta tai puunsävyinen lipasto on aina varma valinta, sillä se voidaan sijoittaa lähes mihin tahansa huoneeseen, kuten esimerkiksi olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen. Jos kuitenkin uskallat kokeilla, valitse kirkkaan värinen lipasto ja lisää sisustukseesi hieman maustetta. Valitessasi sopivaa värisävyä varmista, että se soveltuu yhteen kotisi muun värimaailman kanssa. 

Lipaston valinta on jännittävä prosessi – nauti siitä ja löydä kotiisi lipasto, joka on sekä käytännöllinen että kauniisti suunniteltu. Onnea sisustamiseen!